Guide
Transport av livsmedel
Hur man organiserar
I guiden hittar du:
Livsmedelstransporter är ett av de mest krävande områdena inom transportbranschen. Detta beror främst på de höga kraven och den stora variationen av produkter som vi tillsammans kan definiera som livsmedel. Riskerna är också mycket högre än för andra laster - om godset skadas riskerar vi inte bara materiella förluster, utan även framtida konsumenters hälsa.
Metoder för att transportera livsmedel på väg
Landtransporter av livsmedel är en viktig del av logistiken och kräver strikt efterlevnad av standarder och bestämmelser för att garantera livsmedelssäkerheten.
Oberoende transport
Många livsmedelsproducenter har en egen fordonsflotta för att transportera sina produkter. Detta innebär att de har full kontroll över leveransprocessen, men kräver också att de har rätt utrustning, personal och att de uppfyller alla lagkrav och kvalitetsstandarder.
Externa transportföretag
Många producenter väljer att använda sig av transportföretag som är specialiserade på livsmedelstransporter. Dessa företag har rätt utrustning, kunskap och erfarenhet av att transportera livsmedelsprodukter.
Fordon som används för livsmedelstransporter
Kylda släpvagnar
Dessa fordon är nödvändiga för att transportera livsmedel som kräver låga temperaturer, t.ex. kött, mejeriprodukter och frysta livsmedel. De gör det möjligt att hålla en konstant låg temperatur under hela transporten, vilket garanterar produktens färskhet och kvalitet.
Isotermiska fordon
Det här är fordon som håller en konstant temperatur i lastutrymmet, men som inte har möjlighet till aktiv kylning. De lämpar sig för produkter som kräver en stabil temperatur, men inte nödvändigtvis en mycket låg temperatur.
Fordon för torr frakt
Standardlastbilar som används för transport av livsmedel som inte kräver särskilda temperaturförhållanden. Exempel på detta är torra produkter som mjöl, socker eller konserver.
Fordon för transport av vätskor
Särskilda tankbilar som är konstruerade för att transportera flytande livsmedel som mjölk, oljor eller juice.
Vilka krav måste en leverantör av livsmedelstransporter uppfylla?
Först och främst måste de fordon som används för att transportera livsmedel vara godkända av distriktets sanitära inspektorat och, om han planerar att transportera kött eller animaliska produkter, registrerade hos chefsveterinären. Föraren ska också ha en aktuell sanitär broschyr. Dessutom ska alla produkter av animaliskt ursprung registreras hos distriktsveterinären.
Fordonet som han transporterar livsmedelsprodukter i måste naturligtvis vara i gott skick och rengöras noggrant efter varje transport. Om det är en kylbil måste den dessutom ha ett system som övervakar och registrerar temperaturen i det rum där lasten förvaras. Anledningen till detta är att temperaturen måste hållas på rätt nivå under hela transporten (upprätthålla den så kallade ”kylkedjan”) - upptinade och återfrysta produkter är lika farliga för hälsan som de som förvaras vid olämpliga temperaturer.
Ytterligare restriktioner gäller också för fordon som transporterar material av vegetabiliskt ursprung - löst (t.ex. spannmål) och vätskor:
- transport vid temperaturer under 0 är inte nödvändig, men det är nödvändigt att skydda
- produkterna från yttre kontaminering (skadedjur eller väder)
- det fordon i vilket dessa produkter transporteras får endast användas för transport av livsmedel
- fordonet i vilket sådana produkter transporteras måste vara synligt och outplånligt märkt som ett livsmedelsfordon.
Den rättsliga grunden för transport av livsmedel
Transport av livsmedel är strängt reglerad i många länder på grund av behovet av att garantera konsumenternas säkerhet. I Polen, liksom i andra länder i Europeiska unionen, finns det många bestämmelser om livsmedelstransporter. Nedan följer en översikt över de grundläggande rättsakter och regler som rör transport av livsmedel:
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002.
Fastställer de allmänna principerna och kraven för livsmedelslagstiftning och förfaranden för livsmedelssäkerhet. Definierar grundläggande begrepp som ”livsmedel” och ”livsmedelsföretagare”.
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 av den 29 april 2004.
Gäller livsmedelshygien. Fastställer hygienkrav för livsmedelsföretag i varje led av produktion, bearbetning och distribution.
Innehåller krav för transport av livsmedel, inklusive villkor för fordon, upprätthållande av lämpliga temperaturer och renlighet.
Viktiga principer för livsmedelstransporter ur ett juridiskt perspektiv:
Upprätthållande av kylkedjan
För många livsmedelsprodukter är det nödvändigt att hålla en viss temperatur under transporten.
Hygien och renlighet
Fordon och containrar som används för transport måste vara rena och fria från skadedjur. Regelbunden desinficering är avgörande.
Lämplig märkning och dokumentation
Alla livsmedelsprodukter måste vara korrekt märkta och deras transport måste dokumenteras noggrant.
Därför är det viktigt att vara väl förtrogen med gällande bestämmelser och krav innan man transporterar livsmedel och om man är osäker är det värt att rådfråga experter på livsmedelslagstiftning eller relevanta livsmedelsmyndigheter.
Vem är ansvarig för felaktig transport av livsmedel?
Det är transportören som ansvarar för att livsmedel transporteras på rätt sätt. I praktiken ligger det dock i första hand i producentens intresse att förse konsumenterna med säkra livsmedel av hög kvalitet. Det är därför viktigt att vid beställning av transport exakt ange vilka villkor som ska uppfyllas under transporten och vilka rutiner som ska följas vid eventuella problem längs vägen (olycka, omvägar, oväntat stopp etc.). Det är viktigt att komma ihåg att de förhållanden under vilka livsmedel måste transporteras inte bara gäller fordonets inre utan även lastnings- och lossningsområdet.